Sijainti: Inkoo
Status:
aktiivinen (ruukki ei toiminnassa, mutta alue aktiivisesti hoidettu ja ylläpidetty)
Kuvattu: elokuu 2010

Fagervikin ruukkialue Kuninkaantien varrella Inkoossa on erittäin hyvin hoidettu ja upeasti säilynyt vanha teollisuusmiljöö. Ruukin perusti ruotsalainen Carl Billsten vuonna 1646. Billsten oli perustanut muutamaa vuotta aiemmin, 1641, myös läheisen ja suuren yleisön keskuudessa paremmin tunnetun Billnäsin (suom. Pinjainen) ruukin. Fagervikin ruukin toiminta ehti jo kertaalleen hiipua lähes täysin ennen kuin 1720-luvulla ruotsalainen Hisingin veljesduo hankki ruukin omistukseensa ja alkoi polkea kehityksen rautaisia rattaita isolla vaihteella. Fagervikistä tuli kukoistava ruukki, oman aikansa ja toimialansa edelläkävijä.
Suomen Venäjään liittämisen myötä ruukkitoiminta alkoi jälleen hiipua uuden toimialan, maatalouden ottaessa Fagervikissä enemmän jalansijaa. Ruukkitoiminta loppui 1903, mutta upeat puitteet eivät kadonneet. Onneksi!

Fagervik on paitsi kaunis ja hyvinhoidettu ruukkialue, myös osa Snappertunan-Fagervikin kansallismaisemaa, jota halkoo muinainen Kuninkaantie. Fagervikin tinaamorakennuksen (nyk. kahvila) takana oleva puromaisema on kertaalleen valittu Suomen kauneimmaksi maisemaksi.