Sijainti: Vuosaari (Helsinki)
Status:
aktiivinen
Kuvattu:
lokakuu 2010

Kreikkalaiset pylväät Vuosaaressa

Vuosaari – kiitelty ja kiistelty kaupunginosa – tarjoaa monenlaista näkemistä. Merellisissä maisemissa odottaa bongaajiaan mm. taiteilija-karjankasvattaja Miina Äkkijyrkän (aka Liina Lång) tila, hylätty vedenpuhdistuslaitos, Meri-Rastilan pirunpelto, Skatanniemen bunkkerit, upea Kallvikin niemi hiekkarantoineen ja harjumaisemineen.., vain muutamia mainitakseni. Suurten kokonaisuuksien vastapainoksi tarjolla on myös paljon kiintoisia yksityiskohtia. Kuten esimerkiksi tämä Villa Lill Kallvik -huvilan edustalla oleva vanha kreikkalaistyylinen pylväikkö, tyyliltään joonialainen.

Tänä päivänä (2011) Vuosaari on n. 40 000 asukkaan ”pikkukaupunki”, mutta 1900-luvun alkupuolella Vuosaari oli ”landea”, mitä suurimmissa määrin. Pelkkää metsää ja muutamia taloja ja kartanoita siellä täällä. Ennen muuttumistaan urbaaniksi asuinalueeksi ja kokonaiseksi pikkukaupungiksi, Vuosaari ehti nauttia ”huvilakaupunginosan” statuksesta. Vuosaareen rakennetut huvilat keskittyivät enimmäkseen Kallahteen, Skatanniemeen ja Kallvikinniemeen. Onpa Vuosaaressa edelleenkin mm. Gesellius-Lindgren-Saarinen -trion suunnittelema upea jugend-huvila Villa Vuosanta. Huvilat olivat todellisia huviloita; suuria taloja, kartanoita tai kivilinnoja (kuten edellämainittu). Erkkereitä, pylväitä, muotopuutarhoja ja muita asiaan kuuluvia yksityiskohtia riitti. Mistään pienistä kalastajamökeistä ei ollut kysymys. Sittemin urbanisaatio ja teollistuminen jyräsi alleen monet huvilaidyllit – toki paljon oravannahkaa ja aitoa ”vanhaa markkaa” vaihtui näiden transaktioiden seurauksena.

Noilta ajoilta on peräisin myös vuonna 1923 valmistunut Villa Lill Kallvik. Huvilan edustalla olevassa – nyttemmin kunnostetussa – puistossa ja puutarhassa – seisoo upea kreikkalaistyylinen pylväikkö, tyyliltään ”joonialainen pilarikaari”.  Alkuperäinen muotopuutarha on alunperin – näin väitetään – legendaarisen puutarha- ja vihersuunnittelija Paul Olssonin käsialaa. (Paul Olssonin muotorpuutarha on myös tässä Jollaksen Krimin sodan aikaisessa linnoituksessa »)

Huvilaa ympäröivä metsittynyt puisto ja pylväikkö kunnostettiin 2005-2006 paikkeilla upeaan kuntoon. Sitä ennen huvilan ympäristö oli villiksi kasvanutta metsää ja epämääräistä risukkoa.

Olen useasti harmitellut kun ei tullut valokuvattua pylväikköä tuohon aikaan. Nimittäin keskellä metsää kököttävä sammaloitunut pylväikkö oli suorastaan absurdi näky, jollaista ei todellakaan odottanut harmaiden pajujen ja heinikon seasta ilmestyvän. Rapistunut ja lohkeillut Villa Lill Kallvik säesti taustalla omituista historian rappiosävelmää. Vaan onneksi nyt kaikki on toisin – onnistuneiden restaurointien jälkeen pylväikkö ja Villa Lill Kallvik hohtavat keskenään kilpaa ja kirkkaina. Ympäristössä joka, koostuu 2000-luvun puolella rakennetuista kerrostaloista, parkkihallista ja venesatamasta…

Kreikkalaiset pylväät - taustalla Villa Lill Kallvik

Taustalla Villa Lill Kallvik ja Aurinkolahden ensimmäisiä kerrostaloja.

Kreikkalaiset (joonialainen tyyli) pylväät syysauringossa, taustalla Villa Lill Kallvik

Pylväikkö lähikuvassa.

Pylväikkö Villa Lill Kallvikin suunnasta kuvattuna

Pylväikkö Villa Lill Kallvikin suunnasta kuvattuna.

Pylväät sivuprofiilissa, taustalla Aurinkolahden kerrostaloja.

Pylväät sivuprofiilissa. 10 vuotta kuvaushetkeä aiemmin tällä paikalla kasvoi metsää ja risukkoa.

Pylväikön yksityiskohdat on tehty "entisajan pieteetillä".

Pylväikön yksityiskohdat on tehty "entisajan pieteetillä". Sellaisella, jota vaalitaan läheisellä Pauligin Juhla-Mokka-paahtimolla 😉

Kreikkalaisen pylvään hienoja yksityiskohtia

Voisi luulla olevansa vaikka Ateenassa.

Pylvään koristeellinen kaari ja sininen taivas Vuosaaren yllä

Koristeellinen kaari, syysaurinko ja sininen taivas Vuosaaren yllä.

Kaaripylväs lähikuvassa

Kaaren alla istuskellen voisi mieluusti tehdä filosofisia johtopäätelmiä punaviinipullon kanssa 🙂

.

.