Sijainti: Kruunuvuorentanta, Helsinki
Status:
aktiivinen, muuttumassa teollisuuskäytöstä asuinalueeksi
Kuvattu:
syyskuu 2012

 

Oletko sinä käynyt öljysäiliössä?

Jälleen kerran vuotuinen Open House Helsinki -tapahtuma keräsi pisteet kotiin. Tämä urban explorerin unelmatapahtuma täytti kaikki odotukset ja ylikin. Hatunnosto ja yläfemma Open House Helsingille! Ja mikä parasta, tilaisuudet ovat maksuttomia – Lonnan saaren kierrosta lukuunottamatta.


Katso galleria » Nyt (2012) Open House Helsinki johdatti uteliaita kaupunkikuvan tutkijoita yhteen Ruosteisen kaikkien aikojen lempipaikoista: Kruunuvuoreen, ja siellä Kruunuvuorenrantaan, Laajasalon lakkautettuun öljysatamaan. Öljysatama muuttuu lähivuosina yli 10 000 asukkaan asuinalueeksi ja – onneksi – alueen historia tulee näkymään myös uudessa asuinalueessa: pari öljysäiliötä jätetään alueelle muistuttamaan sen menneisyydestä. Nyt esitelty, alueen suurin öljysäiliö tulee olemaan tapahtumapaikka, tori ja mitä kaikkea muuta sitten sen käyttötarkoitukseksi tullaan keksimäänkään. Tämä halkaisijaltaan 32-metrinen ja korkeudeltaan 16-metrinen, pulleakattoinen lieriö on nyt purettu sisältä täysin tyhjäksi, sisällä ei ole kertakaikkiaan mitään – paitsi siloitellut pinnat ja mielenkiintoinen akustiikka. Öljysäiliötä esitellyt, kaupunkisuunnitteluviraston projektipäällikkö Riitta Jalkasen puhe kaikui öljysäiliön suuressa tilassa vähintäänkin mielenkiintoisen kuuloisesti. Muusikkotermillä soundia voisi kuvata termillä ”big hall absurd reverb”. Jalkanen kertoi, että musiikkiesityksiä paikassa tuskin tullaan kuulemaan. Paikkaa on koesoittanut muuan sellisti ja soundcheck oli kuulemma ollut hyvin erikoinen, ”kun olisi kaiuttimen sisällä soittanut”.

Tapahtumatorin lisäksi öljysäiliöllä tulee olemaan myös toinen funktio: valotaideteos. Säiliön kantakaupungin puoleisessa seinässä on 2012 kappaletta kookkaan nyrkin kokoisia reikiä, joiden sisäpuolella on ledivaloja. Mielenkiintoiseksi valoteoksen tekee se, että valojen ohjaus tapahtuu tietokoneen ohjaamana ja että tietokoneohjelma ottaa signaalinsa luonnosta: äänten, tuulen ym. elementtien mukaan. Luvassa siis mielenkiintoinen valomeri kantakaupungin suuntaan.

Kierros oli mielenkiintoinen ja on kiva nähdä paikka nyt, omituisessa välitilassa. Muutaman vuoden päästä Kruunuvuorenrantaa ei varmasti tunnista samaksi paikaksi. Valitettavasti kierros oli kovin lyhyt ja kuvatessa joutui kiireen vuoksi vähän hätiköimään…

Öljysäiliö, joka on tehty valotaideokseksi, Helsingin Kruunuvuoressa LISÄYS 29.12.2013: Kruunuvuoren valotaideteos kuvattuna pimeällä. Kuva otettu iPhonella 18.10.2013.

 

Kruunuvuori - Kruunuvuorenranta - Öljysäiliö - 1 Tämä wastelandia muuttuu muutaman vuoden päästä epäilemättä ”halutuksi ja merelliseksi asuinalueeksi, jossa on palvelut lähellä”…

Kruunuvuori - Kruunuvuorenranta - Öljysäiliö, valotaideteos Voi upeus, yksinkertainen on kaunista!

 

Öljysäiliön katto on punainen Öljysäiliö on sisältö punainen. Sisällä oli oikeasti hämärää, mutta annoin tarkoituksella vähän ylivaloa.

 

Kruunuvuori, Kruunuvuorenranta, öljysäiliö, valotaideteos Auringonvalon leikkiä seinässä ja lattialla.

Kruunuvuori, Kruunuvuorenranta, öljysäiliö, valotaideteos Vajaa kuukausi avajaisiin, vielä on ”pientä laittoa”.

 

Kruunuvuori, Kruunuvuorenranta, öljysäiliö, valotaideteos Tunnelma on karu ja rouhea – Ruosteinen.com likes!

 

Tunnelmaa sisällä. Valoreiät öljysäiliön seinässä ovat kuin pieniä spotteja.

 

Sinisen ja valkoisen siunattu liitto En uskaltaisi kiivetä.

Kruunuvuori, kruunuvuorenranta, öljysäiliö Valoreiät ulkoa & sisältä.

 

Kruunuvuorenranta, öljysäiliön reinässä on 2012 reikää Öljysäiliön seinässä on 2012 reikää.