Sijainti: Lonna, Suomenlinnan saarialue, Helsinki
Status:
aktiivinen, muuttumassa Puolustusvoimien suljetusta saaresta avoimemmaksi kaupunkitilaksi
Kuvattu:
syyskuu 2012 (Open House Helsinki)
.

Lonna - miinavarasto
Miinavaraston lounaanpuoleinen pääty.
.

Open House Helsinki järjesti sunnuntaina 16.9. 2012 opastetun kierroksen Lonnan saareen, Suomenlinnan kupeeseen. Alkuperäisen suunnitelman mukaan kierrokselle oli tarkoitus ottaa 30 ensimmäistä lähtöpaikalla olijaa, kuljetukseen varatun laivan kapasiteetin mukaan. Kuten arvata saattaa, kiinnostus oli yleisökapasiteettiä roimasti suurempaa ja kauniissa syyskuisessa, lähes helteisessä sunnuntaiaamupäivässä Kauppatorin laidalla hikoili n. 80 jonottajaa. Ja tässä kohtaa on annettava suurkiitos Open House Helsingin Lonnan kierroksen järjestäjille: oppaat järkkäsivät adhoc isomman paatin ja kaikki halukkaat mahtuivat mukaan. Hurraa ja thumbs up – Open House Helsinki!

Lonna (ruots. Lonnan) on pieni saari Suomenlinnan pohjoispuolella, pituudeltaan vain n. 150 metriä. Lonna on ollut Puolustusvoimien käytössä, mm. magneettimiinojen demagnetointiasemana. Saarella on edelleen lähes alkuperäisessä kunnossa olevia miinavarastoja ja laitteistoa, joilla miinoja aikanaan demagnetisoitiin. Puolustusvoimat ei enää operoi Lonnassa, mutta saari on silti ”suljettu”: sinne pääsee vierailemaan vain valvotusti. Lonnaan ei myöskään kulje säännöllistä tai järjestettyä yhteysalusta.

Suomenlinnan saari on Unescon maailmanperintökohde ja Lonna kuuluu Suomenlinnan linnoituspiirin ”suoja-alueeseen”. Se tarkoittaa sitä, että saari ja sen rakennukset, rakenteet ja maisema on pidettävä sellaisena kuin se on jo pitkään ollut. Rakenteellisia tai maisemallisia muutoksia saarella ei saa tehdä.

Saarta ja sen rakennuksia on kunnostettu ja remontoitu. Näiden toimien tarkoituksena on saada saaresta mahdollisesti yleiseen käyttöön, esim. vuokrattaviksi soveltuvia tiloja. Näitä voisivat olla esim. erityyppiset sauna- ja juhlatilat. Miljöö tämänkaltaiseen toimintaan olisi mitä mainioin. Lyhyen, n. 10 minuutin laivamatkan päässä Kauppatorilta avautuu täysin toinen maailma, joka tummenevassa illassa, Suomenlinnan ja Helsingin valojen syleilyssä tarjoaisi ainutlaatuisen miljöön mitä monipuolisimmille juhlille ja tapahtumille.

Ja perinteiseen Open House Helsinki -tyyliin: keskityin enemmän kuvaamiseen ja siten missasin jonkin verran oppaan kertomuksia 😀

Lonna - miinavarasto

Lonna – kuin vanhasta Suomi-filmistä. Miljööstä puuttuu vain möreä-ääninen äkäinen ukko sikari suussa ja kaakattava emäntä 😀
.


Näkymä Lonnan laiturilta.
.
.


Miina maassa – maamiina? Tämä koriste muistuttaa saaren historiasta.
.


Punainen tiili on kaunista.
.


Punaisen tiilen sisäpuolella on kalkittu hämärä.
.

Lonna - Brown Boveri & Cie -diesel-generaattori - BBC
BBC-dieselgeneraattori. BBC-lyhenne tulee sanoista Brown Boveri & Cie, joka on kyseiset laitteet valmistanut sveitsiläinen teollisuusyritys.
.


Lonnassa on paljon kapearaiteisia kiskoja. Niitä pitkin kulkivat miinojen kuljetusvaunut.
.


Punaista tiiltä ja hienoa kiviaitaa.
.


Lonnasta näkyy myös Kruunuvuoren öljysatamaan. Viiden säiliöryppään vasemmalla puolella olevasta yksinäisestä öljysäiliöstä on oma artikkeli ja galleria »
.


Miinavaraston sisällä. Keskellä kiskot, joita pitkin raskaita miinoja vaunuilla kuljetettiin.
.

Lonna - miinavarasto
Miinavaraston sisällä.
.

Lonna - miinavarasto
Miinavaraston koillisenpuoleinen pääty.