Kuvattu: elokuu 2013, Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma

Loviisan Wanhat Talot - sininen talo

Loviisan vuosittainen huipputapahtuma Loviisan Wanhat Talot (a.k.a. LWT) sykähdyttää joka kerta. Tapahtuma on kuin asuntomessut pienoiskoossa, mutta sillä erotuksella, että talot ovat 100-200+ vuotta vanhempia ja niiden kodit ovat pitkään asuttuja, lämpöisiä, rosoisia ja tunnelmallisia – oikeita koteja. Bonuksena saa vielä tavata asukkaatkin ja vaihtaa mielenkiintoisia ajatuksia ja kuulla vähintäänkin mielenkiintoisia remonttitarinoita. Loviisan Wanhat Talot puhaltaa uutta henkeä paitsi pieneen ja piskuiseen Loviisan, myös tapahtumavieraiden asumisen ja viihtymisen miljooniin unelmiin. Loviisan alakaupungin väljillä ja hiekkaisilla kaduilla, upeiden puutalojen syleilyssä ajatukset ja inspiraatiot saavat uuden olomuodon. Tapahtuma ei tosin rajoitu pelkästään historialliseen alakaupunkiin vaan kohteita on esimerkiksi keskustan kupeessa olevassa Garnisonin saaressa sekä lisäksi on muutamia kauempana olevia etäkohteita, esim. Labbyn ja Rutumin kartanot.

.

Taiteilijaelämää viinatehtaassa

Tämänkertaisen tapahtuman parhaat sävärit toi kenties, kuinka ollakaan, Vanha viinatorni. Tuo vuonna 1876 rakennettu entinen viinatehdas on ollut vuodesta 1991 taiteilija Kai Nissisen koti-ateljee-kotimuseo-boheemiluola. Sanoisinko, että paikka on vahvasti sukulaissielu Kalervo Palsan Getsemane-ateljeen ja Elis Sinistön Villa Mehun kanssa. Kuitenkin muutaman asteen hillitymmässä muodossa. Jos on tilaisuus käydä tuolla, käykää! On nimittäin näkemisen arvoinen talo! Daideilija Nissinen on siveltimenvetojen, väriensekoittelujen ja muun asiaankuuluvan dadailun lomassa myös ahkerasti remontoinut viinatehdastaan. Nissinen on mm. vanhojen valokuvien perusteella entisöinyt pieteetillä rakennuksen erikoisuuden, Garnisonin saaren maamerkiksi muodostuneen tornin. Ennen Nissisen isännyyttä, 1980-luvulla, torni joutui ns. turun taudin riepottelemaksi ja menetti osan korkeudestaan. Tiedättehän turun taudin, se suomalaisesta junttiudesta, tietämättömyyden tyhjiöstä ja poliittisesta korruptiosta syntynyt ja 1980-luvulla riehunut kauniiden ja historiallisesti arvokkaiden rakennusten purkuvimma. Väitän kyllä ihan pokkana, että toisin kuin taudinkuvauksessa kerrotaan, tuon taudin esiaste nähtiin Suomessa jo 1960-luvulla.

.

Vanhojen talojen positiiviset vibat

Loviisan Wanhat Talot on hauska tapahtuma myös siksi, että se näyttää olevan onnellisten ihmisten kokoontumisajo. Mitä muutakaan vanhojen puutalojen teemapatahtuman vierailta odottaa? Väljät ja avarat kadut täynnä unelmia ja niiden tulevia tekijöitä. ”Jengi kipinöi kaikenlaisia juttuja”. Lattialankut narahtelevat, pinkopahvit pistävät parastaan, puutarhat kukoistavat, katukirppikset kierrättävät tavaraa, kahvin ja pullantuoksu leijailee ilmassa… Matka jatkuu kohti ääretöntä idylliä ja vähintäänkin sen yli. Ainakin mitä tulee siihen puutaloromanttiseen moodiin, jonka tämä miljöö ja tapahtuma herättää. Se efekti tapahtuu varmasti kovapintaisemmassakin urbaanikiitäjässä. Jos et ole vielä käynyt LWT:ssä niin seuraavalla kerralla sinne – se on parempi kuin asuntomessut!

 

Kuvaaminen oli paikoin haastavaa, koska haluan kuvata talot ilman, että etualalla on ihmisiä. Siksi monesti piti odotella tovi tahi toinenkin kunnes kuvausala oli tyhjä. Tai sitten vain kuvata talon yläosa, ilman katunäkymää. Siksi tuonne Loviisaan on vielä palattava uudestaan taidekuvauskeikalle jonain kauniin uneliaana päivänä, jolloin kadut ovat tyhjiä. Sitä odotellessa, nauttikaamme Loviisan vanhoista taloista!

 

 

Loviisan Wanhat Talot - Vanha viinatorni

Vanha viinatorni, rakennettu 1876. Entinen viinatehdas, jossa nykyisin asuu, työskentelee ja ylläpitää kotimuseota taiteilija Kai Nissinen. Aivan mahdottoman jänskä paikka :).

.

Loviisan Wanhat Talot - Vanha viinatorni

Vanha viinatorni.

.

Loviisan Wanhat Talot - Vanha viinatorni, maalaus seinässä, HenrY Matisse :)

HenrY Matisse -maalaus vanhan viinatornin sisäpihalla. Oossam!

.

Loviisan Wanhat Talot - Wanha kauppa

Wanha kauppa.

.

Loviisan Wanhat Talot - Wanha Kauppa, Itäinen Tullikatu

Wanha kauppa ja ajan hengen mukainen katuvalo, tervehdin ilolla! Nykyajan katuvalot ovat sen sorttisia, että siitä tylsemmäksi designia on vaikea saada!

.

Loviisan Wanhat Talot - wanha kauppa

Tässä moodissa viihtyisi pitempäänkin. Kummasti rauhoittaa tällainen aito vanha interiööri – talossa, joka kaiken lisäksi sijaitsee vehreässä ja väljässä puistomaisessa kaupunkimaisemassa.

.

Loviisan Wanhat Talot - tavaroita menneisyydestä

Vanhan liiton eleganssia: kahvia, hymypatsas, katukyltti ja rauhoittavan hidas värimaailma.

.

Loviisan Wanhat Talot - Velo Teräs vintagepolkupyörä

Velo Teräs – ehta vintagefillari. Sopii täydellisesti Loviisan historiallisille kaduille! Vaasalaisen Teräs Oy:n valmistama tyylikäs ”velocipedi”. Onko tämä sellainen hipsteri-pyörä? 🙂

.

Loviisan Wanhat Talot - vanha emalikyltti brandredskap, palotorjuntavälineet

Palotorjuntavälineista kertova emalikyltti. Nice!

.

Loviisan Wanhat Talot - Pilasterit, Sepänkuja, Smedsgränd

Pilasterit-rakennuskokonaisuuden yksi sympaattisen rosoinen nurkkaus kauniine kyltteineen.

.

Loviisan Wanhat Talot - punamulta aitta, pumppukaivo sisäpihalla

Punamultainen aitta ja pumppukaivo muuan viehättävällä sisäpihalla.

.

Loviisan Wanhat Talot - Bistro Cantor, vanha kanttorila suolatorilla

Bistro Cantor, vanha kanttorila, Suolatori. Lähiruokaan panostava kunnianhimoinen ravintola.

.

Loviisan Wanhat Talot - Vackerbacka, suolatori

Vackerbacka-talon kulma, Suolatori.

.

Loviisan Wanhat Talot - talo alakaupungissa

Valitettavasti tätä taloa en jälkikäteen osaa alakaupungista paikallista. Ei ollut LWT-kohde. Joka tapauksessa, löytyy Puutarhakatu-Mariankatu-Kuningattarenkatu-triangelista.

.

Loviisan Wanhat Talot - makasiini satamassa, Laivasilta

Vanha makasiini satamassa, @ Laivasilta.

.

Loviisan Wanhat Talot - sininen talo, Kuningattarenkatu

Sininen talo Kuningattarenkadulla.

.

Loviisan Wanhat Talot - vanha kauppa Kuningattarenkadulla

Sympaattisesti patinoitunut vanha kauppa Kuningattarenkadulla.

.

Loviisan Wanhat Talot - ränsistynyt puutalo merenrannassa

Voi upeus sentään! Ränsistynyt puutalo merenrannalla suorastaa kihisee tarinoita. Vaan kukapa niitä kertoisi?