Sijainti:
Status:
hylätty
Kuvattu:
joulukuu 2010

On turistipaikkoja, jotka kaikki tietävät ja tuntevat. Niistä on luettu lehdissä, keskusteltu kapakoissa, niistä on kuvia netti turvoksissaan. Mainittakoon vaikka hylättyjen paikkojen klassikko Kruunuvuori. Ja sitten löytyy myös tällaisia yksittäisiä helmiä. Tuntemattomia ja hiomattomia timantteja, jotka kaikessa karuudessaan hioutuvat kimmeltäviksi urban exploraationin Afrikan tähdiksi. Tässä yksi, vaatimattomasti sanottuna. Huvilan tyylisuunnaksi olen ”arponut” jotakin empiren ja uusklassismin väliltä. Korjatkaa jos olen väärässä 😉
Jälleen kerran: paikka on (ollut) upea huvila –  silloin joskus… Nyt jäljellä on komeat raamit, jotka vielä ovat epäilemättä hyvinkin pelastettavissa. Mutta kello käy, tikitys kuuluu. Maali hilseilee ja seinät kellastuvat kovaa vauhtia. Omaisuudenhoito – business-kielellä ”asset management” – on tässä tapauksessa taas melko huonoissa käsissä. Surullista.

Ei surullista itse ”assetin” vuoksi, vaan siksi, että mitä upein paratiisi on taas kerran karannut johonkin nykyisyyden hähmäiseen kohinaan. Iso huvila ja sellaisella tontilla, jolle allekirjoittanut – itse oppinut amatöörikiinteistönvälittäjä – sanoisi arvoksi lähemmäs miljoona euroa. Voihan tokin olla mahdollista, että omistaja ja perilliset ovat siirtyneet toiseen todellisuuteen ja sen vuoksi yksi huvilatarina on lähellä päättymistään. Paikka huokuu jollain tavalla menetetyn Karjalan henkeä vaikka sijainti on ainakin kulttuurisesti maksimaalisen kaukana Karjalan kunnailta. Mieleen tulee Terijoen huvilat ja kaikki se kadotetun paratiisin lumo. Tämä ainoastaan fiilispohjalta, Venäjän Karjalan arkkitehtoniset yksityiskohdat ovat parin reissun kokemuksesta huolimatta mielessä varsin ohuesti. Terijoen mainitsen vain fiilispohjalta, nähtyjen valokuvien perusteella.

Talvinen urban exploraatio on luonteeltaan täysin erilaista kuin muina, lumettomina vuodenaikoina tapahtuva löytöretkeily. Varsinkin tänä talvena kun tuota lunta taas vaihteeksi piisaa. Talvella näkee isossa mittakaavassa paremmin, ei ole vehreät pusikot ja puunlehdet edessä. Lumihanki vastaavasti myös peittää monia mielenkiintoisia yksityiskohdat. Mielenkiinnolla odotan, mitä kaikkea lumen alta keväällä paljastuu, rikospaikalle on pakko palata uudelleen keväisissä ja kesäisissä tunnelmissa.

h.

Hylätty huvila -galleria

Tällä kertaa toteutettuna eri tavalla, isot kuvat suoraan esillä, ilman thumbnail-kuvia. Klikkaamalla näet vielä isomman kuvan.

Hylätty huvila, autiotalo

Hylätty huvila, lähestyminen ja ensimmäinen kuva

Hylätty huvila, autiotalo - terassi

Terassi - on aika hieno!

Hylätty huvila, autiotalo - avoimet ikkunat

Joka päivä on tuuletuspäivä.

Hylätty huvila, autiotalo - terassin puoleinen julkisivu

Kartanomainen. Oikealla näkyvä "catwalk" on jonkinlainen pihatason ja kellarin yhdistävä rakennelma. Tarkoitus jäi epäselväksi. Ehkä selviää kesäisellä käynnillä...

Hylätty huvila, autiotalo - terassi julkisivu

Komealta näyttää. Ei ketään kotona, seinät halkeilevat ja kellastuvat.

Hylätty huvila, autiotalo - terassin talvista tunnelmaa

Terassin talvista tunnelmaa. Pylväiden väristä on havaittavissa talon kunto 🙁

Hylätty huvila, autiotalo - terassin ateenalaiskoristeita

Terassin "ateenalaiskoristeita"

Hylätty huvila, autiotalo - terassin kaaripylväät

Terassi ja pylväät.

Hylätty huvila, autiotalo - julkisivu tien puolelta

Julkisivu tien puolelta

Hylätty huvila, autiotalo - julkisivu ja puutarhan patsas

Puutarhan talvieleganssia

Hylätty huvila, autiotalo - pylväikkö puutarhassa

Minkähänlainen muotopuutarha lumen alta mahtaa paljastua!