Sijainti: Kerava, Savio
Status: hylätty kuvaushetkellä, mutta ilmeisesti tämän kirjoitushetkellä (3/2012) alkanut kunnostusprojekti
Kuvattu: helmikuu 2011

Katso kuvat »Keravan Saviolla, aivan juna-aseman vieressä on ”Keravan oma Kruunuvuori”: vieressä olevan, muinaisen tehtaan (ns. Klondyke-kiinteistö) henkilökunnan entinen asuinalue. Alue on kokonainen pienoisyhdyskunta: n. 10 hylättyä taloa sekä myös muita asiaan kuuluvia toiminnallisuuksia: tenniskenttä, autokorjaamo, pesula (arvaus) jne. Paikkaa voisi nimittää eräänlaiseksi ”köyhän miehen ruukiksi”, sillä erotuksella, että Keravan Tehtaanmäki ei ole komean joen tai kosken varrella eikä myöskään aivan niin vanha ja ”teollisuusromanttinen” kuin muinaiset  Fiskarsin ja Billnäsin kaltaiset ruukit.
”Klondyke”-tehdas on alunperin perustettu vuonna 1869 ja siinä on aikain saatossa toiminut mm. Savion Tiilitehdas Oy, Savion Kumitehdas Oy sekä Suomen Gummitehdas Oy, joka sittemmin fuusioitui Nokiaan. Myöhemmin, Nokian virtaviivaistaessaan toimintojaan, monet perusliiketoimintaan kuulumattomat toimialat saneerattiin ja myytiin pois. Kumituotteita valmistava Gummitehdas sai myös mennä ulkoistamisputkeen ja sen toiminta Keravalla päättyi 1980-luvulla. Sittemmin tehdaskiinteistössä oli lyhyen ajan mm. sisähuvipuisto Planet Fan Fan, jonka takapiruina häärivät dynaaminen duo Markus Selin & Renny Harlin. Planet Fan Fanin lento loppui lyhyeen, konkurssiin vuonna 1994. 1990-luvun alun suosittu TV-sarja Gladiaattorit kuvattiin Planet Fan Fanissa.

 

 

Miksi Keravan Tehtaanmäen alue on hylätty…

 

Tehtaanmäki on ollut kokonaan hylättynä vasta vähän aikaa. Viimeisimmät asukkaat lähtivät näistä jo melko vaatimattomiksi käyneistä vuokrataloista ilmeisesti vasta 2000-luvun alkuvuosina.

Kiinteistöt olivat 1990-luvun alussa konkurssiin menneen Idea Investin omaisuutta ja sen jälkeen konkurssipesää hoitaneen Tampereen seudun osuuspankin hallinnassa. Rahan aikakaudella pankilla ei luonnollisesti  ollut juurikaan intressejä kulttuurihistoriallisesti hienon, mutta nopeasti ränsistyvän ja lahoavan alueen ylläpitoon ja remontointiin. Tehtaanmäki sai jäädä vesisateiden, lumen ja muiden luonnonolosuhteiden armoille.

Alue käsittää kymmenisen taloa. Niihin sisältyy sekä tavallisia, vaatimattomia omakotitaloja että myös kolme herraskaisempaa, kartanomaista huvilaa. Paikalle mennessä tiesin vain, että siellä jotain taloja on. Mutta kun näin paikan omin silmin, iski melkein epäusko. Paikka löi täysin ällikällä! Tämähän on “Keravan oma Kruunuvuori” – kokonainen pieni yhdyskunta unohdettuna ja hylättynä. Mutta Kruunuvuoresta poiketen paikka on keskellä ”oikeaa elämää”, vieläpä aivan juna-aseman vieressä. Mutta kun se jokin välinpitämättömyyden piste kiinteistönhallinnassa saavutetaan, kun ketään ei enää kiinnosta,  siinä jää isokin raha makaamaan.

Kaikesta huolimatta paikka ei kuitenkaan ole aivan unohdettu! Kuvauskeikkani jälkeen paikan omistuksessa on tapahtunut järjestelyjä ja paikkaa on tarkoitus alkaa kunnostaa. Onneksi!

 

Kuvista

Talot ovat ulkoisesti komeita, mutta sisältä ne eivät tarjoa mitään mielenkiintoista. Siksi en juuri kuvannutkaan sisätiloissa. Ne ovat täysin tyhjiä, rikottuja, sprayattuja jne. Masentavia. Oikean elämän jäljet ovat kadonneet jo ajat sitten.

 

 

Keravan Tehtaanmäen asuinalue
– kuvattuna helmikuussa 2011

 

Kerava Tehtaanmäki - valkoinen huvila

Etelästä, Tiilitehtaankatua pitkin tultaessa on ensimmäinen näkymä valkoinen huvila. Yksi kolmesta isosta ja huvilatyylisistä taloista.

 

 

Kerava - Tehtaanmäki - Gummitehtaan asuinalue - vihreä huvila

Vihreä huvila – yksi Tehtaanmäen kolmesta ”herraskaisesta kartanosta”. Täällä ovat vuoristoneuvokset kestinneet ja toisiaan selkään taputelleet 😉

 

 

Kerava - Tehtaanmäki - vihreän huvilan koristeellinen yksityiskohta

Vihreän huvilan funkkistyylinen yksityiskohta.

 

 

Keravan Savion Tehtaanmäen hylätty asuinalue - pylväshuvila

Kolmas Tehtaanmäen komeista kartanomaisista huviloista – ”pylväshuvila”.

 

 

Kerava - Tehtaanmäki - pylväshuvilan etujulkisivua

Komea kulissi, sisältä tyhjää 🙁

 

 

Kerava Tehtaanmäki (ns. Klondyke-tehdas) - pylväshuvila luontoperspektiivistä

Vuoden luontokuva. Tai sitten ei 😀

 

 

Kerava Savio Tehtaanmäki - Pylväshuvila puutarha

Pylväshuvila puutarhasta katsottuna.

 

 

Kerava - Tehtaanmäki - Savio - pylväshuvilan portaikko

Pylväshuvilan portaikko ja seinien raikkaat renesanssikoristeet.

 

 

Kerava, Savio, Tehtaanmäki - kaatunut puu ja talovanhus

Kaunis talvimaisema, perinnetalo ja graffiti ne yhteen soppii.

 

 

Kerava - Tehtaanmäki - puu kaatunut talon päälle

Talo ei taivu puun alla.

 

 

Keravan Tehtaanmäki Savio - palanut kivitalo

Tehtaanmäen vanhinta rakennusperintöä. Ja mikä talokaunistus tämäkin on ollut! Yksinkertainen, mutta sopivan koristeellinen jykevä kivitalo. Rakennusajankohdaksi arvailen jotakin 1910-1920-lukua.

 

 

Kerava Tehtaanmäki -  pesularakennuksen (?) ruosteinen ikkunahaka

Poka & ruoste.

 

 

Kerava - tehtaanmaki - autotalli, autokorjaamo

Autokorjaamo, jossa on Gummitehtaan ja muiden teollisuudenharjoittajien autoja rassattu. Mielenkiintoinen yksityiskohta on kalterit oikean alakulman ikkunoissa. Onkohan päihtyneet ja toisin ajattelevat työmiehet pistetty täällä ojennukseen?

 

 

Kerava - Tehtaanmaki - valkoinen talo ja henkilökultti

Terassin seinään spreijattuun tervehdykseen on lipsahtanut ”typo”.

 

 

Kerava - Tehtaanmäki - tavallinen talo

Perspektiiviä terassikoristukseen ja ilmanvaihtoon.

 

 

Kerava - Tehtaanmäki - valkoinen talo 2

Joskus nämä ”tyyppitalot” ovat olleet kovinkin kodikkaita.

 

 

Kerava - Tehtaanmäki -  valkoinen talo

Radan vieressä oleva ”tavallinen talo”.

 

 

Kerava - Klondyke - Suomen Gummitehdas - Savion Tiilitehdas - Savion Kumitehdas - Keravan Taidemuseo

Tehdasrakennus. Hieno, klassinen punatiilinen teollisuusrakennus. Tehdasrakennukseen on myöhemmin tyylillisesti melko onnistuneesti rakennettu uusia osia. Keravan Taidemuseo sijaitsi vielä hiljattain tässä ”Klondykessa”, kunnes muutti uusiin tiloihin Keravan keskustaan.