Sijainti: Vasikkasaari, Kruunuvuorenselkä, Helsinki (Suomenlinnan saaristo)
Status: hylätty
Kuvattu: elokuu 2013

Komendantin talo. Photoshopista löytynyt useita tunteja vanha postikortti Komendantin talosta.

 

Suomenlinnan, Kruunuvuoren ja Santahaminan muodostaman kolmion keskipisteessä on Vasikkasaari – Helsingin saariston ”tuntematon helmi”. Vasikkasaarella on paljonkin kiintoisaa historiaa kerrottavanaan, mutta se on silti jäänyt suuren yleisön keskuudessa melko tuntemattomaksi ja julkisuudessakin melko matalan profiilin saareksi. Osasyynä tähän on varmasti se, että ympäröivät saaret (Suomenlinna, Santahamina, Vallisaari ja Kuninkaansaari) ovat paljon paksummilla ja värikkäämmillä historian vuosirenkaillaan imeneet itseensä suurimman huomion. Kaikesta huolimatta Vasikkasaari on mielenkiintoinen ja kaunis saari aivan Helsingin keskustan edustalla, kivenheiton päässä Suomenlinnasta koilliseen, Kruunuvuoren suuntaan. Saarta ovat aikain saatossa asuttaneet niin venäläiset sotilaat, Suomen Puolustusvoimat ja myöskin tavalliset mökkiläiset, joiden käytössä saari edelleenkin on. Vasikkasaari tarjoaa siis yhdessä kompaktissa paketissa sekoituksen sotilashistoriaa, hienoa saariluontoa, mökkikulttuuria ja urban explorationia – lähes Helsingin keskustassa! Päästäksesi Vasikkasaareen tarvitset privaatin venekyydin, yhteysalusta saarelle ei kulje.

Katso sijainti >

Komendantin talo Vasikkasaaressa on Venäjän vallan ajalta, se on rakennettu vuonna 1870. Talon virallinen nimi on virkamiesmäisen puiseva kivinen vartiotalo nro 18. Talosta käytetään yleisesti myös nimitystä Valkoinen talo. Komendantin talo rakennettiin alunperin sotilaiden asuintaloksi. Talon pihalla oli myös osittain maan sisään rakennettu kivinen jääkellari, josta on edelleen hienot kiviseinät jäljellä.

 

Jos olet joskus ruotsinlaivalta heti Katajanokan laiturista irrotessasi ihaillut mystistä talonrauniota keskellä karua saarta niin olet katsellut juuri tätä kaunokaista. Punaista tiiltä, rappausta, komeita holveja ja kaaria. Komendantin talo on avoimen ja melko korkean kallion huipulla ja se antaa hienon näköalan suoraan Helsingin keskustaan. Helsinki on kaunis myös tästä perspektiivistä.

 

Vasikkasaaren tulevaisuus on kysymysmerkki

Suosittelen ehdottomasti vierailemaan Vasikkasaaressa. Paikka on ehdottomasti vierailun arvoinen. Eikä siinä kannata vuosikausia kuhnailla sillä Vasikkasaaren tulevaisuuden päällä leijuu samantyyppinen tumma pilvi kuin muidenkin Helsingin edustan uniikkien saarimiljöiden kohdalla: kaavoitus ja sitä kautta tehostettu virkistys- ja hyötykäyttö. Vasikkasaaren kohdalla saaren mahdollinen kehitys modernimpaan ja kaupallisempaan suuntaan olisi todennäköisesti tuhoisaa saaren luonnolle ja koko sen luonteelle. Vasikkasaaressa ei tällä hetkellä ole sähkölinjoja eikä kunnallistekniikkaa ja saaren pienestä koosta johtuen (vain 18 hehtaaria) massiiviset infran rakennustyöt jo sinällään aiheuttaisivat kohtalaisen suuren haitan koko saaren ilmeelle. Kehitystä saa toki olla, mutta olkoon se oikean suuntaista ja säilyttäköön saaren uniikin luonteen. Joku voi pitää Vasikkasaarta pienen piirin etuoikeutena, mutta jos tarkemmin asiaa pohtii niin ainahan joku kuitenkin on se, kuka näistä harvinaisista mökkipaikoista saa nauttia. Saman väännön kohteeksi on joutunut esim. Herttoniemen Kivinokka, jota on myös moitittu pienen piirin kalliiksi etuoikeudeksi.

Lisätietoa Vasikkasaarestä löydät saaren mökkiläisten sivuilta:
http://www.vasikkasaari.org

 

Komendantin talo, a.k.a. Valkoinen talo, Vasikkasaari, Helsinki

Tältä talo näyttää Helsingin keskustan suunnasta katsottuna. Tämän näkymän olet saattanut nähdä veneillessä saaren ohi – tai lipuessasi saaren ohi Ruotsin laivalla.

 

Tältä näyttää Komendantin talo kun kömpii sinne metsäpolulta, venelaitureiden suunnasta

Julkisivu saaren keskiosan puolelta.

 

Kivikellarin rauniot

Pihalla on vielä vanhan jääkellarin upeat kivirauniot.

 

Komendantin talon julkisivu Helsingin keskustan suuntaan

 

Näkymä ovelta sisään päin, Komendantin talo

Tältä näyttää kun astuu sisään talon ainoasta sisäänkäynnistä.

 

Pimeä ja tyhjä huone, Komendantin talo, Vasikkasaari

Tiiliholvien suojassa on hämärää ja viileää.

 

Vasikkasaaren vieressä on Suomenlinna, Unescon maailman perintökohde

Vasikkasaari kuuluu Suomenlinnan kaupunginosaan.

 

Graffitia Komendantin talossa on vain vähän - onneksi

Graffitia on ihailtavan vähän, vain yhdessä huoneessa.

 

Tyhjä huone, Komendantin talo, a.k.a. Valkoinen talo, Vasikkasaari, Helsinki

Maalauksellisen pysähtynyt tunnelma. Vaan tässäkin huoneessa lienee aikanaan käyty dramaattisiakin keskusteluja, joista on pysähtyneisyys kaukana.

 

Holvikaari ja valoa ikkunassa, Komendantin talossa

Kesäisen sunnuntai-iltapäivän tunnelma Komendantin talossa. Aurinko paistaa ja puut vihertävät.

 

Ikkunaremontti on jäänyt kesken, Komendantin talo, Vasikkasaari

Ikkunaremontti on jäänyt joskus kesken.

 

Komendantin talon sivuprofiili, Vasikkasaari

Komendantin talon sivuprofiili etelään.

 

Punainen tiili on kaunista, Komendantin talo, Vasikkasaari

Voiko olla kauniimpaa kuin vanha punainen tiili!

 

Komendantin talo, a.k.a. Valkoinen talo, Vasikkasaari, Helsinki

 

Komendantin talo, a.k.a. Valkoinen talo, Vasikkasaari, Helsinki

 

Helsingin keskusta on fyysisesti lähellä mutta henkisesti kaukana

Helsingin keskusta on fyysisesti lähellä, mutta henkisesti kaukana.Näytä suurempi kartta