Sijainti:
Status:
hylätty
Kuvattu:
syyskuu 2010

Hienosti historiaan unhoittunut saha on melko tuntematon paikka, syrjäinen ja täydellisesti oman onnensa nojassa säilynyt. Jätettäköön siksi tarkka sijainti kertomatta. Jos jotain osviittaa sijainnista antaa, niin kerrottakoon, että tämä sijaitsee jossain (entisen) Kymen läänin alueella…

Saha on todellakin erittäin hienosti patinoitunut, se on saanut elää hylättyjä eläkepäiviään täydellisen rikkumattomassa  rauhassaan. Vandalismi loistaa täydellisen ilahduttavasti poissaolollaan.

Heinikko, pusikot, puut ja sammal ovat vallanneet kiitettävällä pieteetillä rakennuksen ympäristön. Liikkuminen pihamaalla ei ole mahdotonta, hieman hankalaa kuitenkin. Vesurista olisi ollut kelpo kaveri. Miehen mittainen – ja vähän ylikin – rämeikkö oli koskematonta, vierailijoiden jättämiä polkuja ja painanteita ei ennestään ollut. Nyt jäi yhdet jalan jäljet.

Olin hieman huonosti varustautunut kuvausreissulla; taskulampun puuttumisen vuoksi sisätiloihin tutustuminen jäi ”heittolaukaukset ikkunasta” -tyylin varaan ja kumisaappaiden puuttumisen vuoksi jäi parhaat koskikuvat ottamatta. Tänne pitää mennä uudelleen.

Paikan hienouden kruunaa ohi virtaava koski, joka tosin on näivettynyt lähinnä pieneksi puroksi. Vettä on viime ajat virrannut niin niukasti, että pato ja ”kosken” pohjalla olevat kivetkin ovat jo kauniisti sammaloituneet.

.