Sijainti: Vantaankoski, Vantaa
Status:
hylätty
Kuvattu:
elokuu 2010

Trasselitehdas Mylly – Vantaankosken vanhan teollisuusyhdyskunnan jäänteitä


EDIT 15.10.2011:
Jukka Hako tähän juttuun kommentoikin, että kyseessä ei ole trasselitehdas vaan mylly. Trasselitehdas on tällä samaisella teollisuuspaikalla toki aiemmin ollut, mutta sittemmin palanut ja poistunut maisemasta kokonaan.

Vantaanjoki, kehä kolmosen kohdalla, tarjoaa mahtavan koskimaiseman ja palan vanhaa teollisuushistoriaa. Vantaankoskella on ollut myllytoimintaa tiettävästi jo 1500-luvulla, joten paikka nauttii Suomen mittakaavassa kunnioitettavan pitkän teollisuuspaikan statuksesta. Vantaankoskella on ollut mylly, viilatehdas, trasselitehdas ja monenlaista muuta teollisuutta ja teollisuuden tukitoimintaa. Tämä vanha trasselitehdas mylly on erikoinen ja vähän pelottavankin oloinen raunio Vantaankosken kauniissa maisemissa. Kuvaushetken kauniina kesäpäivänä paikka näyttää suorastaan idylliseltä, mutta toki tunnelma on aivan erilainen jos kyseessä on synkkä ja myrskyinen yö. Vantaankosken ruukkimaisemiin on ehdottomasti tehtävä ”täydennysreissu” toisenlaisissa, vaikkapa vähän synkemmissä  olosuhteissa.

Pari sataa metriä raunioituneelta trasselitehtaalta myllyltä jokea alaspäin on vanha viilatehdas, joka on – kaikkien onneksi – säilytetty ja restauroitu upeaan kuntoon. Paikassa toimii nykyään Tilausravintola Kuninkaan Lohet. Kyseinen viilatehdas oli aikanaan pitkään tyhjillään ja tuon ajan urban exploraattoreiden tutkimuskohteena. Tosin noihin aikoihin, 60-70-luvulla ei varsinaisesti termi ”urban exloration” ollut vielä syntynytkään.

Ruosteisen näkemyksen mukaan tämä koskimaisema rakennuksineen on Vantaan merkittävimpiä kohteita – sekä urban exploration että muussakin mielessä. Ja Tommi V.:lle kiitos kuvausassisteerauksesta!

Vantaankosken sillalta, Kuninkaantieltä

Vantaanlaakson Kuninkaantien sillalta näkyy mielenkiintoinen maisema.

Vantaankoski, trasselitehdas Myllyn nykytila on vehreä ja luomu-ilmastoitu.
Vantaankoski, sillan takana vanha viilatehdas

Vantaankosken vuolas virta. Sillan takana vanha viilatehdas. Etsi kuvasta kalastaja!

Vantaankoski, trasselitehdas

Katto on kadonnut tulipalossa.

Vantaankoski, tehtaanjulkisivu ja tiilikoristeet ikkunanpielissä

Entisajan tehdasarkkitehtuuri on karua - mutta niin kaunista.

Vantaankoski, yläjuoksu

Näkymä myllyltä "yläjuoksulle". Kuvausaikaan joen olisi voinut ylittää melkein sandaalit jalassa. Pohjoisen suuntaan kuvattaessa oli vaikea ottaa kuvaa, jossa ei olisi ollut lentokonetta.

Vantaankoski, trasselitehtaan julkisivu

Myllyn toiminta on tänä päivänä läpinäkyvää.

Vantaankoski, tehtaan julkisivu ja patosilta

Myllyn päädystä alkaa joen yli kulkeva patosilta.

Vantaankoski - tehdas jonka läpi näkyy taivas

Pelkkä julkisivun kuori on kiehtova. Mitä kaikkea tämäkin mylly on sisällään pitänyt?

Vantaankoski, ruosteiset rauniot

Paikan väriläiskä on ruosteinen kattopelti kesäisessä auringonpaisteessa.

Vantaankoski, savupiipputeollisuus

Tukeva savupiippu ei ole antanut periksi. Tämä on savupiipputeollisuutta.

Vantaankoski, entinen Dahlforsin viilatehdas

Kuninkaantien sillan alapuolella on entinen Dahlforsin viilatehdas - nykyinen Tilausravintola Kuninkaan lohet. Hieno rakennus tämäkin ja onneksi sentään jotain on pelastettu Vantaanjoen vanhasta ja hienosta teollisuusyhteisöstä.