Porkkala on paitsi hienoa rannikkoseutua, upeaa ulkoilumaastoa ja kalavesiä, myös erikoinen kohtaus Suomi-neidon tähdittämässä historiallisessa näytelmässä. Tämä pittoreski alue oli sotien jälkeen, syksyllä vuonna 1944 Moskovan rauhanneuvottelujen ehtojen mukaisesti annettava vuokralle Neuvostoliitolle. Asukkaille annettiin 10 päivää jättää kotinsa ja kotiseutunsa ja niin Porkkalasta tuli yhtäkkiä sotilastukikohta.

Vuokra-ajaksi lätkäistiin melko kova kakku – 50 vuotta – mutta kansakuntamme, ja ennen kaikkea Porkkalan alkuperäisen väestön onneksi Neuvostoliitto luopui alueesta ”jo” 1956. Alkuperäinen palautus olisi siis ollut vuonna 1994, sopivasti EU:hun liittymisen kynnyksellä. Hmm…

Paluumuuttajia kohtasi murheellinen näky: koko seutu oli laitettu niin sanotusti uuteen uskoon. Taloja oli ”remontoitu”, sotkettu ja hajotettu. Lisäksi eri puolelle Porkkalan vuokra-aluetta oli ilmestynyt bunkkereita, sotasatama ym. sotilastukikohdan tunnusmerkkejä. Ahkera jälleenrakennus kuitenkin palautti Porkkalan elämän takaisin suomalaisille raiteilleen vaikka monen Porkkalan silloisen asukkaan ja muidenkin aikalaisten mielessä tuo 12 vuoden ajanjakso ymmärrettävästi herättää edelleenkin happamia ajatuksia.

 

Venäläisiä maamerkkejä näkee Porkkalassa edelleen

Porkkalassa on edelleen jäljellä muistoja venäläisten vuokra-ajalta 1944-1956. Esimerkiksi tämä venäläinen teksti kivitalon seinässä, Sjundbyn linnan alapuolella kohisevan kosken yläjuoksulla. Kyseinen paikka on muutenkin upea miljöö, joka tarjoaa yhdellä katseella nähtävää joka suuntaan. Asetu vain sillalle seisomaan ja ihaile. Melkein voit kuvitella näkeväsi linnan pihalla entisajan linnanherran ihastelemassa maitaan. Tai jostain leijailevan vahvan mahorkan tuoksun. Tämäkin paikka on taatusti nähnyt kaikenlaista.

Tämän nähtyään Ruosteinen.com ottaa tavoitteekseen tutkia muitakin Porkkalassa vielä olevia neuvostoajan jäänteitä. Niitä nimittäin piisaa siellä yllättävän paljon.

Venäläinen teksti talon seinässä - muisto Porkkalan vuokra-ajalta vuosilta 1944-1956, Siuntio

Venäläinen teksti talon seinässä muistuttaa 12 vuoden episodista Suomen ja Porkkalan historiassa.