Autio kerrostalo Ullanlinnassa

Jos on Eirassa iso huvila autiona (katso Facebookista) niin viereisestä Ullanlinnan kaupunginosasta löytyy kokonainen autio kerrostalo. Punatiilinen, kompaktin kokoinen kerrostalo sulautuu tyylinsä puolesta kevyesti ympäristöönsä. Arkkitehtuuri on yksinkertaista ja aikakaudellensa (1920-1930-luku, veikkaus…) tyypillisesti ”kodikasta ja konstailematonta”. Talo on Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan entinen rakennus. Teologinen tiedekunta muutti Neitsytpolun rakennuksesta vuonna 1997 ja talo on ollut ilmeisesti siitä lähtien tyhjillään.

Arkkitehtuuria ajatellen kyseessä ei ole ns. arvotalo, mutta sijaintinsa puolesta kylläkin. Ullanlinnassa kokonaisen kerrostalon tyhjillään pitäminen vaatii paitsi taloudellista liikkumavaraa niin myös jonkinlaista röyhkeää välinpitämättömyyden pokerinaamaa. Neliöhinnat kun tuppaavat Ullanlinnassa olla  luonnollisesti kaupungin korkeimpia. Talolta on merisataman rantaan parisataa metriä ja ikkunoista näkyy myös meri, kunhan kurkottaa tarpeeksi viistoon. Suoranaisella merinäköalalla taloa ei kuitenkaan voisi kaupata, paitsi korkeintaan ns. luovan kiinteistönvälittäjän myyntipuheissa.

Tarkkasilmäinen ohikulkija huomaa talon olevan autiona paitsi ”tyhjistä ikkunoista”, myös sen rapistuneesta julkisivusta ja levytetystä ovesta. Talon uutta elämää odotellen…

Autio kerrostalo Ullanlinnassa