Etelä-Haagassa Kauppalantiellä kököttää alakuloisen oloinen, vanerilevyin tukittu kaunis talovanhus – Elannon talo. Ennen muinoin haagalaiset ovat saaneet hakea tässä talossa olleesta Elannon kaupasta jauhelihansa, jäätelönsä ja keskikaljansa kunnes markettien vyöry vaiensi tämänkin kauniin lähikaupan kassakoneen kilinän.

Elannon talo on rakennettu vuonna 1927 ja sen julkisivu on suojeltu. Talon yläkerrassa on pieniä asuntoja ja katutaso on kokonaan myymälätilaa. Talon suunnitteli arkkitehti Väinö Vähäkallio. Vähäkallio tunnettiin oman aikansa merkittävänä arkkitehtinä, joka suunnitteli paljon teollisuus- ja liikerakennuksia.

Talosta on olemassa erilaisia suunnitelmia, mm. asunto- ja liiketilatarkoituksiin, mutta mitään valmista siitä ei vuosien yrittämisen tuloksena kuitenkaan ole tullut. Talon tulevaisuutta alettiin joissain määrin tarkemmin pohtia vuonna 2009, mutta suunnitelmat ovat toistaiseksi olleet vain alustavia. Samalle tontille on kaavailtu myös uudiskohdetta, jonka rakentaminen ei myöskään ole edennyt suunnitelmia pidemmälle. Talon tonttia hallinnoi TA-yhtiö.

Kuvat ovat joulukuulta 2012.

Elannon talo, vanha kauppa, Etelä-Haaga, julkisivu suojeltu

Elannon vanha kauppa, Etela-Haaga, Kauppalantie

Elannon talo Etelä-Haaga, julkisivu suojeltu, Museovirastio

Luonto puskee läpi hylätyn kaupan pihalla. Elannon talo, Etelä-Haaga, Helsinki

Elannon talo Etelä-Haaga, taustalla Ruskeasuon toimistorakennus